# Adding Hours and Minutes Calculator

Learn how easy it is to add hours and minutes using this **adding hours and minutes calculator**. You'll discover that there will be times when you'll find this skill valuable and beneficial.

In this calculator, we have the following in store for you:

- How to use this adding hours and minutes calculator;
- How to add hours and minutes;
- Other time-adding tools; and
- Some FAQs about adding hours and minutes calculations.

## How to use this adding hours and minutes calculator

This adding hours and minutes calculator is straightforward to use. All you have to do is:

**Enter the time values in hours and minutes**. You can leave the minutes portion blank if you want to enter full hour values or leave the hours portion if you want to enter minute values only. You can enter up to 20 time values to add together.- At this point, you'll already
**check the total of the time values you've entered**. You can also choose your preferred units for your results from the drop-down selection.

🙋 If you want to enter time values in other time units, make sure to **change the units first before entering your desired time value in that unit**.

That's how easy it is to use this add hours and minutes calculator. Keep on reading to learn how to add hours and minutes manually.

## How to add hours and minutes

Adding hours and minutes only requires us to remember that **an hour is equal to 60 minutes**. To better visualize this concept, let's consider an example. Let's say we want to know how much time it will take to finish two movies that are `1 hour and 45 minutes`

and `2 hours and 33 minutes`

long.

- First, we extract the minute values of the two movie durations. Those would be
`45 minutes`

and`33 minutes`

, respectively. - Then, we add them to get
`45 minutes + 33 minutes = 78 minutes`

. - Since our total minutes exceed 60, we take 60 minutes from it and add that to the hours portion of our time values. That gives us a remaining
`78 minutes - 60 minutes = 18 minutes`

. - We then add the hours portions of our two movie durations, 1 hour and 2 hours, respectively, and then add the other hour we obtained from the sum of the minutes to have:
`1 hour + 2 hours + 1 hour = 4 hours`

. - Lastly, we combine the total hours and minutes to have
**4 hours and 18 minutes**total movie duration.

## Other exciting time adding tools

If you find this tool helpful, perhaps you can also find our other time-adding tools listed below useful and worthwhile:

## FAQ

### How many minutes are there in an hour?

**There are 60 minutes in an hour.** So if we're told the time right now is 9:40 a.m., we need to wait for 20 minutes more for 10:00 a.m.

That is because to reach 10:00 a.m., we need 60 more minutes past 9:00 a.m. Since we're already 40 minutes past 9 a.m., we only need `60 minutes - 40 minutes = 20 minutes`

more to reach 10:00 a.m.

### How do I find 125 minutes after 2 o'clock in the afternoon?

To find the time 125 minutes after 2:00 p.m.:

- First,
**find how many hours are there in 125 minutes by subtracting increments of 60 minutes from 125 minutes**:`125 - 60 = 65 minutes`

`65 - 60 = 5 minutes`

- Since we can subtract 60
**twice**from 125, we can**say that there are 2 hours in 125 minutes**. - We can also
**say we have a remainder of 5 minutes**after subtracting 2 hours from 125 minutes. - Now
`add 2 hours and 5 minutes to 2:00 p.m.`

to get**4:05 p.m.**.

**0 h 0 min**