Salary Calculator
Our salary calculator is a magical tool that computes your earnings in all possible cases; wherever you're paid once a week, once every two weeks, bimonthly, in a month, a year... the list is long!
Our tool will let you know what's your gross salary (salary without taxes) and your salary adjusted to the number of holidays and paid vacations. š¤
$20 an hour is how much a year?  still not sure about the answer? Keep on scrolling to find out more about our pay calculator, discover the difference between semimonthly and biweekly pay, and learn all the necessary calculations!
Types of salaries in this hourlytosalary calc
Hourly pay is probably the most popular type of payroll worldwide  however, we'd still love to know what our income will be during a more extended period of time. š
Our payroll calculator allows you to calculate the amount of money you earn:

In a day

In a week

In a biweek
Getting paid every two weeks.

In a semimonth
Being paid twice a month is not necessarily the same as being paid every two weeks  such a person usually gets paid on the 15th and the last day of the month.

In a month
Monthly pay is not typical in the USA but is pretty popular in Europe. That's why we're not surprised that our monthly income calculators gain their audience mostly in the old continent. š

In a quarter (3 months)

In a year
If your salary is your only income source, this option doubles as the gross annual income calculation. (gross income  when the tax is not yet paid)
Adjusted or not adjusted?
Holiday adjusted pay is pay that includes all your paid vacation and holidays  this pay is usually lower since it excludes all these days when you weren't working.

An average American has 7.8 days of holidays per year  that's why we decided to use 8 days as the default value, but don't hesitate to adjust it to your needs!

An average number of paid vacation days in the US is 15 days  be sure to change it to suit your current situation.
How to calculate your salary?
Our hourly pay calculator uses some assumptions:
 A typical working year is 260 days;
 260 working days are equal to 52 working weeks.
I. Our today's question is: 25 an hour is how much a year?
(ā notadjusted for holidays and vacation)
In this case, your hourly pay is 25 dollars. You worked 25 hours per week, for 5 days per week. We're going to use equations typical for all hourly to salary calculators:
Hours worked in a day = Hours worked per week / Days worked per week
25h / 5 = 5h
Daily pay = Hours worked in a day * Hourly pay
5h * $25 = $125
Yearly pay = (52* Days worked per week) * Daily pay
$125 * 260 = $32,500
Weekly pay = Hours worked per week * Hourly pay
25 * $25 = $625
Biweekly pay = Weekly pay * 2
$625 * 2 = $1,250
Semimonthly pay = Yearly pay / 24
$32 500 / 24 = $1,354
Monthly pay = Yearly pay / 12
$32,500 / 12 = $2,708
Quarterly pay = Yearly pay / 4
$32,500 / 4 = $8,125
II. Our second quest is: 15 an hour is how much a year?
(ā adjusted for holidays and vacation)
In this case, your hourly pay is 15 dollars. You also worked 25h per week, 5 days per week. We had 10 days of vacation and 10 days of holiday.
The first two equations stay just the same:
Hours worked in a day = Hours worked per week / Days worked per week
25h / 5 = 5h
Daily pay = Hours worked in a day * Hourly pay
5h * $15 = $75 (this is not the final value  it's not adjusted yet!)
š” The most important part is to adjust the yearly pay; this value will be the basis for all our further calculations.
Adjusted, final values:
Yearly pay = Daily pay * ((52 * Days worked in a week)  (Holidays + Vacation))
$75 * (260  (10 + 10)= $75 * 240 = $18,000
where:
 Holidays and Vacation are given in days.
Daily pay = Yearly pay / 260
$18,000 / 260 = $69.23
Hourly pay = Daily pay / Hours worked in a day
$69.24 / 5 = $13.85
Weekly pay = Yearly pay / 52
$18,000 / 52 = $346
Biweekly pay = Weekly pay * 2
$346 * 2 = $692
Semimonthly pay = Yearly pay / 24
$18,000 / 24 = $750
Monthly pay = Yearly pay / 12
$18,000 / 12 = $1,500
Quarterly pay = Yearly pay / 4
$18,000 / 4 = $4,500
Still want to know more? š¤š°Take a look at the salary inflation calculator or salarytohourly calculator.
FAQ
How do I calculate salary to hourly pay?
To calculate the hourly pay from the yearly salary:
 Determine the number of working days per year. Typically, 260 days.
 Determine the number of daily working hours. Typically 8 hours.
 Multiply the yearly working days by the daily working hours. That's the working hours per year.
 Divide the annual salary by working hours per year, and that's the answer.
How much is $20 an hour yearly?
For a $20anhour wage, the yearly salary is:
 $41,600, without accounting for holidays and vacation; and
 $37,920, adjusted to 8 holidays and 15 paid vacation days per year.
The previous answers assume eight working hours per day and five weekly working days.
How do I calculate my salary after taxes?
To calculate your salary after taxes:

Determine the gross salary;

Express the tax rate as a fraction, dividing it by 100 (for example, 10% = 10Ć·100 = 0.1);

Use the formula for the salary after taxes:
Net salary = Gross salary Ć (1 ā Tax rate).
How much is $25 an hour yearly?
For a $25/hr wage, the yearly salary is:
 $52,000, before accounting for holidays and vacation; and
 $47,400, adjusted to 8 holidays and 15 paid vacation days per year.
The previous answers assume eight daily working hours and five weekly working days.