Omni Calculator logo

Calculator van de vaccinwachtrij in België

Created by Maciej Kowalski, PhD candidate
Reviewed by Bogna Szyk
Last updated: Jan 18, 2024


Opmerking: de vaccinatiegegevens voor deze calculator worden niet langer bijgewerkt. Laatst bijgewerkt: 19 april 2021.

De COVID-19-pandemie heeft overal ter wereld toegeslagen, met grote gevolgen voor ons allemaal. Het aantal Belgische slachtoffers is al opgelopen tot 23 747, zonder de maatschappelijke en economische kosten er nog maar bij te tellen. Iedereen vindt dat het hoog tijd is dat we van het virus verlost raken – maar wat kunnen we doen? De meest efficiënte manier om deze vijand te verslaan, is er een doelgericht vaccin tegen creëren💉.

Sinds de ontdekking van COVID-19 zijn verschillende farmaceutische bedrijven druk bezig met de zoektocht naar een vaccin, en sommige van hen hebben er al met succes een gevonden 💪. Ja, vandaag hebben we eindelijk onze langverwachte verdediging tegen COVID-19!

Aangezien er 11 460 000 mensen in België zijn, kan niet iedereen zich onmiddellijk laten vaccineren. Dit roept veel vragen op, zoals:

 • Wie komt eerst aan de beurt?
 • Wanneer kunt u het vaccin krijgen?

We hebben de calculator gecreëerd om een antwoord te kunnen bieden op deze belangrijke vragen. De calculator van de vaccinwachtrij in België geeft u een schatting van het aantal mensen die voorrang op u hebben om het vaccin tegen COVID-19 te krijgen. Hij kan ook berekenen hoe lang u zult moeten wachten op uw vaccin. Door onze tool te gebruiken, krijgt u dus een beter idee van de datum waarop u gevaccineerd zult kunnen worden.

We hebben onze calculator van de vaccinwachtrij in België gebaseerd op de prioriteitenlijst van de overheid, de actuele statistieken en het verwachte aantal wekelijkse vaccinaties.

Wie wordt eerst gevaccineerd? – De prioriteitenlijst

Het is heel goed dat we vaccins hebben tegen COVID die goedgekeurd zijn voor algemeen gebruik. Maar dit betekent niet dat we COVID als uitgeroeid kunnen beschouwen. Miljoenen vaccindoses moeten nu geproduceerd en toegediend worden. Dit vormt een gigantische uitdaging wat betreft de productie en de logistieke aspecten. En het gaat allemaal tijd kosten.

De Belgische regering heeft een lijst gepubliceerd van de groepen die voorrang hebben bij de toegang tot het COVID-vaccin, in volgorde van prioriteit:

 1. Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra en collectieve zorginstellingen
 2. Medisch personeel uit de eerstelijnszorg en ziekenhuizen
 3. Het overige personeel van ziekenhuizen en gezondheidsdiensten
 4. Mensen ouder dan 65 jaar
 5. Mensen tussen 45-65 jaar die een verhoogd risico lopen*
 6. Kritische functies**
 7. Bredere bevolking

* De website van de overheid vermeldt hier de risicofactoren:

 • Obesitas (BMI index hoger dan 30);
 • Diabetes;
 • Hypertensie;
 • Chronische cardiovasculaire ziekten, long-, nier- en leveraandoeningen en hematologische kankers tot 5 jaar na diagnose; en
 • Alle recente kankers (of recente behandelingen tegen kanker)

Keer terug naar de calculator

** De website van de overheid vermeldt hier “personen die essentiële sociale en/of economische rollen vervullen”. De details worden later gespecificeerd, maar u kunt dit ministerieel besluit
van maart 2020 consulteren, dat de als essentieel beschouwde sectoren oplijst.

Keer terug naar de calculator

Hoe kunt u de calculator van de vaccinwachtrij in België gebruiken?

Volg deze instructies om uw plaats in de wachtrij voor het COVID-19-vaccin te berekenen. Het eerste deel betreft uw gegevens :

 1. Voer uw leeftijd in jaren in. In het algemeen geldt dat hoe ouder u bent, hoe sneller het uw beurt zal zijn om gevaccineerd te worden.
 2. Geef aan of u een bewoner of medewerker van een verzorgingstehuis of zorginstelling bent. Wanneer alle mensen in deze instellingen gevaccineerd zijn, zal familiaal bezoek mogelijk zijn met verminderd risico voor de bewoners.
 3. Geef aan of u zwanger bent. Indien ja, raadpleeg dan uw huisarts. Er is momenteel onvoldoende bewijs om COVID-19-vaccins aan te bevelen tijdens de zwangerschap.
 4. Geef aan of u zorgverlener (vb. verpleegkundige, dokter, ...) bent. Indien ja, werkt u in een ziekenhuis? Of bent u een zorgverlener uit de eerstelijnszorg? In het algemeen geldt dat hoe meer u aan het virus blootgesteld bent, hoe sneller het uw beurt zal zijn om gevaccineerd te worden.
 5. Hebt u een van de bovengenoemde onderliggende aandoeningen?
 6. Geef aan of u een essentieel beroep uitoefent.

Vervolgens krijgt u de tijdsinterval te zien waarbinnen u gevaccineerd zou moeten worden. U kunt ook de overheidsprognoses en een schatting bekijken van het minimale en maximale aantal mensen die vóór u recht hebben op het vaccin. Deze aantallen worden gebaseerd op het vaccinatietempo en de vaccinatiebereidheid. We zullen ook aangeven hoelang het zal duren voor u de twee doses van het vaccin zult krijgen en dus goed beschermd zult zijn, op basis van recente statistieken en de gegevens die u verstrekt. We baseren deze berekeningen doorgaans op het huidige wekelijkse vaccinatietempo en de vaccinatiebereidheid van 68% (niet iedereen wil zich laten vaccineren). Als u deze waarden wilt wijzigen, kunt u dat doen in de sectie “Inzet van de vaccins”.

We weten dat lang wachten op het vaccin frustrerend kan zijn. Door voorrang te geven aan degenen die het grootste risico lopen om in het ziekenhuis te belanden en te sterven, kunnen we echter snel levens redden dankzij ons nieuwe wapen tegen het virus.

Wie moet niet gevaccineerd worden?

Het COVID-19-vaccin wordt niet aanbevolen voor kinderen onder 18 jaar 👶👦👧.

Op zich hoeft dit geen twijfels op te roepen over de betrouwbaarheid van het vaccin, want elk nieuw geneesmiddel wordt gewoonlijk eerst op volwassenen getest. De aanbevelingen tegen het vaccineren van kinderen kunnen echter nog gewijzigd worden wanneer we hierover meer gegevens zullen hebben.

FAQ

Zijn de COVID-19-vaccins veilig?

De COVID-19-vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau en hebben alle vereiste veiligheidstests doorstaan. Bij alle medicijnen op de markt kunnen er echter bijwerkingen optreden. Doorgaans is het risico van zulke neveneffecten minder groot dan dat van de mogelijke gevolgen van een ernstige COVID-infectie.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn op de plek van de prik, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen, gewrichtspijn, koorts en soms ook misselijkheid. De plaats waar men geprikt werd kan ook rood en gezwollen aanvoelen. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van een zwelling van de lymfeklieren.

Hoeveel doses van het COVID-19-vaccin heb ik nodig?

Bijna alle vaccins die al goedgekeurd werden of nog in ontwikkeling zijn, moeten in twee doses toegediend worden om effectief te zijn. Er moet een periode van 3 tot 12 weken tussen de eerste en de tweede dosis zitten, afhankelijk van het vaccin. Bij het Pfizer/BioNTech-vaccin moet men bijvoorbeeld 21 dagen wachten voor men de tweede prik laat zetten, terwijl men de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin tot 12 weken kan uitstellen.

Ik ben zwanger of geef borstvoeding. Mag ik me laten vaccineren?

Op dit moment biedt het wetenschappelijk onderzoek nog onvoldoende gegevens over de veiligheid van het vaccin bij zwangere vrouwen. Er is echter ook geen informatie dat vaccinatie tijdens de zwangerschap over het algemeen zou worden afgeraden. Volgens het CDC kunnen zwangere vrouwen die tot een prioritaire groep (vb. zorgverleners) behoren, ervoor kiezen om zich te laten vaccineren.

🤰 Vaccinatie bij toekomstige moeders moet geval per geval bekeken worden. Men kan best in overleg met een dokter bepalen of de mogelijke voordelen van het vaccin opwegen tegen de potentiële risico’s voor de moeder en de foetus. In dat geval blijft het de beslissing van de vrouw om zich te laten vaccineren, na eventueel overleg met haar dokter.

👶 Vrouwen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 kunnen borstvoeding geven.

Moet ik nog steeds een masker dragen als ik gevaccineerd ben?

Ja, u moet een masker dragen. Het is op dit moment nog niet zeker of de vaccins de overdracht voorkomen van het virus naar andere mensen. Dit lijkt op de situatie waarin mensen besmet zijn met COVID-19, maar geen symptomen vertonen; ze blijven echter besmettelijk. We moeten wellicht de vaccinatie van de meerderheid van de bevolking afwachten, voor we versoepelingen kunnen doorvoeren.

Bij griep kunnen we volgens de experten op groepsimmuniteit rekenen wanneer rond de 70% van de bevolking gevaccineerd is. Deze theorie heeft men momenteel ook aangenomen voor COVID-19.

Moet ik me nog laten vaccineren als ik COVID-19 al heb gehad?

Ja. Als u COVID-19 al hebt gehad, zal uw lichaam een natuurlijke immuniteit hebben tegen het virus, die ervoor moet zorgen dat u niet opnieuw besmet raakt. Toch tonen enkele voorlopige resultaten aan dat deze bescherming niet lang zou duren. Hoewel we niet zeker weten hoe lang precies het vaccin ons zal beschermen, zou dit toch langer zijn dan de natuurlijke immuniteit. In elk geval zal u dankzij het vaccin langer immuun zijn.

Zullen er genoeg vaccins zijn voor iedereen?

Zeker niet vandaag, maar uiteindelijk wel, ja. Pfizer alleen al is van plan om 1,3 miljard doses te produceren in 2021. In combinatie met de productie en certificering van andere vaccins zou er uiteindelijk genoeg moeten zijn om in de mondiale behoeften te voorzien.

Waarschuwing

We doen ons best om de Omni calculator zo precies en betrouwbaar mogelijk te maken. Deze tool is echter geen officiële bron en kan nooit de diagnose van een arts vervangen. Raadpleeg uw dokter alvorens het vaccin toegediend te krijgen of indien u twijfels heeft.

Vertaald uit het Frans door Fiona Denayer.

Maciej Kowalski, PhD candidate
Deze calculator maakt een schatting van uw plaats in de rij om een COVID-vaccin te krijgen in België. 💉

Hij is gebaseerd op de prioriteitenlijst die door de Belgische overheid gepubliceerd werd. U kunt deze hier raadplegen.

Version francophone du calculateur
Uw gegevens
Leeftijd
Jaar
Bewoner/medewerker in een verzorgingstehuis?
Nee
Zwanger? 🤰
Nee
Zorgverlener? 👩‍⚕️
Nee
Hebt u minstens één van de onderliggende aandoeningen van deze lijst?
Nee
Oefent u een essentieel beroep uit? Voor meer informatie, raadpleeg deze link.
Nee
Inzet van de vaccins
Vaccinatietempo
Werkelijk vaccinatietempo
Volgens de gegevens die hier zijn opgehaald, ligt het huidige gemiddelde rond de 424 135 vaccinaties per week.
Tijdsduur van de vaccinaties
jaren
Vaccinatiebereidheid
%
Check out 68 similar coronavirus calculators (covid-19)
Max vaccine immunityMask vs. no maskSocial distancing… 65 more
People also viewed…

Black hole collision

The Black Hole Collision Calculator lets you see the effects of a black hole collision, as well as revealing some of the mysteries of black holes, come on in and enjoy!

Flat vs. round Earth

Omni's not-flat Earth calculator helps you perform three experiments that prove the world is round.

Ponderal index

The ponderal index calculator determines the "improved" BMI measure: check out if your weight is healthy or if you should lose or gain a few pounds.

Vaccine queue calculator for India

The vaccine queue calculator for India estimates where you are in the queue to get your COVID vaccine based on your age, health, and job.
Copyright by Omni Calculator sp. z o.o.
Privacy, Cookies & Terms of Service